Éld az életed

Mindenről, ami velem történik és mindenről, ami nem. :D

Friss topikok

  • Zolte: Azt nem én alakítottam olyanra...:D (2010.08.25. 23:14) Conscience
  • eddyfeatgordius: sztem a durva változásos dolgok megérnének egy misét posztként, ha publikusak:$ am fasza írás ahho... (2010.07.17. 00:21) Just to know
  • Zolte: Dolgoztam... (2010.07.14. 22:51) No title
  • eddyfeatgordius: Tetszik ez a bejegyzés nagyon...végre megfogtál valami filozófiai szálat:) és ami azt illeti, ezér... (2010.06.28. 01:13) post it
  • Zolte: A zízirájder az nagy terv, mert flash lenne. Az angol nyelv meg csak jött. :D Persze, hogy érted, ... (2010.06.25. 16:08) Hey!

hella bubba

2009.09.10. 21:23 | Zolte | Szólj hozzá!

Címkék: vélemény film gondolatok mindensemmi

Kiégett vöröslő szemű Zolte írja szokott hülyeségét. Szal csá. Mizu? Nem érdekel. :DXD Szal a mai nap hatalmas fain volt a délután miatt. Megint szép lett a forduló, ma egy totál ad hoc ajándékkal kedveskedve Egyetlenemnek. Csak kár, h most este nem sikerül beszélni, mert az albérletben még nincs net. De az biztos, hogy rajtam nem múlnak a találkozások. Ezek után érdekesebb, rendhagyó téma jön (am jól vagyok Szegeden,hétfőtől suli, külön élni flash, de felelősség is van, etr az buzi). 3....2....1.....

Harry Potter és a Főnix rendje:

Könyv: J.K. Rowling (K.B. Rotring by volt osztálytárs) bestsellere megéri a belefektetett pénzt. A legelvakultabb antifanok is meg tudják szeretni, ha hagyják magukat befolyásolni a könyv által, nem zárkóznak el tőle. Fordulatos, érdekes, megszerkesztett, letisztultabb az előzőkhöz képest, tudatosabb meseszövés jellemzi a Harry Potter saga 5. kötetét. Az egycsapásra fontmilliomos írónő alkotta varázsvilág egyre izgalmasabb. Ebben a kötetben végleg elmaradnak a visszautalások, a történet egy az egyben beilleszkedik a sorozatba, így érdemes elolvasni minimum a 4. könyvet. Ez itt már nem számít, hisz 7 kötetes sorozatban az 5. kötetnél szerintem már elvárás, hogy olvassa el az érdeklődő az előzményeket is. A történet magába szippant, a könyv letehetetlen, maximum a fáradtság tud győzni felette. Eltűnt a 4. kötet kényszeredett meseszövése, látszik, hogy Harry belépet tabba az életkorba, ahol már jöhetnek a hatásosabb, durvább dolgok. A történetet nem mesélem el, aki akarja olvassa el. Egyszer mindenképp megéri. Egy dolog, ami felróható a könyv számlájára, az a végén a kulcsmomentumok összecsapása. Azokon lehetett volna még dolgozni. Kicsit még érződik a művön, hol hagyta abba az írónő az írást, illetve hol jött meg az ihlet. Lehet tévedek, de én mintha érezném. De nem baj, alig észrevehető.

Film: A Harry Potter és a Főnix rendje nem az a Harry Potter, mint a könyv. Nem igazán tetszik ez a fajta másítás, bár az is igaz, hogy egy közel 600 oldalas könyvet 2 órába nem lehet belesűríteni.
Stáb:
David Yates: Rendező, egyben az első, aki két HP filmet is rendezhetett (az ő munkája a 6. film is). Sajnos már ez a filmje sem lett igazán jó. Maga a munka, mint film nagyon jó, de nem Harry Potter film. Vagyis inkább ez egy másik HP.
A történet maga teljesen lecsupaszított, csonkolt és értelmetlenül írták át. A könyvhöz viszonyítva igencsak vérszegény. Azonban itt nem csa ka történettel volt baj. Eltolódtak a hangsúlyok, megtartotta az elődei súlyos gyermekbetegségét, a karakterek teljesen elcsúsztak, ráadásul a  kulcsmomentum sem ugyanaz, teljesen elferdítették. Pozitívuma a több drámai hatás, az effektek kiváló minősége és a Harry Potter világ.
A negatívumok: Nehéz sorolni. A forgatókönyvírót legszívesebben arra kötelezném, hogy az oropsz realisták összest olvassa, különös tekintettel Csehov cselekménytelen drámáira. Teljesen összekutyulta a történetet, semmi sincs a helyén. Harry ugyanolyan, mint addig. Rá kéne jönni, hogy a két fontos személyiségeleme Hermione és Ron lelke. Mármint egyrészt benne van Hermione intő, józan, kötelességtudó énje (ez főleg a harcokban látszik) és Ron átlagos fiús, lustácska viselkedése. Apropó, Hermione. Totál el van b***va. A filmekben totál ugyanolyan, mint a fiúk, pedig a könyvből totál kiderül, hogy mennyire eltér tőlük. Cho ugye fontos mellékszereplő a két műben, mégis totál lejáratták a karakterét, mert nem is ő árulkodott. Ez mondjuk beírható annak a számlájára, hogy hatásosabb, mint a könyv randijelenete. Ezeket nem is forszíroznám tovább, az már nagyon szőrszálhasogató lenne.
Összességében a film egy jó, igen jó film. Megérdemelten foglalja el a helyét a sorozatban, de az is igaz, hogy nem nagyon van köze a könyvhöz. Legalább is a baltával faragott sztori nem valami szofisztikált. A könyv csodás karakterrajzai, finomságai elhaltak itt, vagy épp meg sem jelenítették őket. Persze nem lehet 2 órába sűríteni egy ekkora cselekményű művet, de az is igaz, hogy túl so ka változtatás.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://zolte.blog.hu/api/trackback/id/tr571373889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása